20 stk Servings ~ 35 minutes
  • ca 500 g. hvedemel
  • 2 dl mælk
  • 50 g gær
  • 100 g margarine
  • 1 æg
  • 50 g sukker
  • 1 tsk. salt
  • ½ - 1 tsk kardemomme
  • evt. rosiner
Opskrift:

Fødselsdagsboller

Hvis du godt kan lide boller, skal du næsten prøve disse lækre fødselsdagsboller.
Smulder gæren i en skål, og drys 1 tsk salt ud over. Rør rundt i gæren og saltet opløser lynhurtigt gæren.

Gæren opløses lynhurtigt når du strør salt ud over

Gæren opløses lynhurtigt når du strør salt ud over

Lun mælken til den er håndvarm. Det er vigtigt mælken ikke er varmere når den kommer i gæren, da den mindsker hævningen og gør bollerne tunge, hvis mælken er for varm.. Når mælken er lunet, smelter du margarinen, og samme regel gælder for margarinen. Tilsæt de øvrige ingredienser, og ælt dejen godt.

De øvrige ingredienser tilsættes

De øvrige ingredienser tilsættes

Jo bedre du ælter dejen, jo luftigere bliver bollerne.
Lad dejen hæve tildækket og lunt ca. 20 min. til dobbelt størrelse. Når dejen har hævet, slår du dejen sammen, og ruller den ud til en pølse. Del dejen i 20 lige store stykker og form dem til boller. Sæt bollerne på en bageplade og lad dem efterhæve tildækket og lunt i ca 30-40 min. Pensel evt. bollerne med æggehvide eller mælk.

Bollerne skal bage ca 10-20 min. på midterste rille i en 225 g forvarmet ovn. Hvis det er varmluft er det kun på 200 g.

Pynt evt. med glasur bagefter, ellers er de også super gode med smør, eller uden noget som helst 😉

Pynt evt. nogle af bollerne med glasur

Pynt evt. nogle af bollerne med glasur