20 Servings ~ 2 hours
  • 50 g. gær
  • 2 tsk. sukker
  • 2 tsk. salt
  • 600 g. hvedemel
  • 400 g. grahamsmel
  • 1 dl. hørfrø
  • 1 dl. 5 -kornsblanding
  • 8 dl. vand
  • Du kan også bruge en 3 -kornsblanding i stedet for 5 -kornsblanding
  • Pensling:
  • 1 æg
Opskrift:

Vi stod og skulle ud på en lang køretur den anden dag, så jeg ville lave noget nemt at spise som vi kunne have med i bilen, så jeg valgte at prøve disse grovboller. Jeg syntes tit at sunde boller har det med at blive tørre hurtigt, men det var ikke tilfældes med disse boller.

Sæt en gryde med vand over, tilsæt hørfrø og 5 -kornsblanding og bring det i kog. Når det koger tager du det af varmen, og lader det stå og trække, indtil det er håndvarmt.

Grovboller - Hørfrø samt femkorns blandingen koges

Hørfrø samt femkorns blandingen koges

Tag en stor skål og bland sukker, salt, mel, gær og grahamsmel i. Når din kornblanding er blevet håndvarm hældes den, sammen med det resterende vand, i skålen og blandes godt. Dejen skal ældes godt sammen med hænderne, og den skal være let klistret når den stilles til hævning. Lad den stå og hæve 1 time et lunt sted, og tildæk dejen med et viskestykke.

Grovbolledejen hæver

Grovbolledejen hæver

Når dejen har hævet 1 time, skal du ælte dejen igen, og forme 20 boller. Sæt bollerne på en plade og lad dem hæve i en 30 min. Inden du sætter bollerne i ovnen, så pensel dem med et æg.
Bag bollerne i midten af ovnen ved en 200 grader i ca. 20 min.

Disse grovboller er også rigtig gode som sandwich, hvis man ville have det med som madpakke på arbejde eller i skole 🙂

Grovbollerne er klar til ovnen

Grovbollerne er klar til ovnen

De færdige grovboller

De færdige grovboller

Som sagt blev disse boller brugt på en tur, så vi lavede nogle med leverpostej samt hamburgerryg og salat – De var super 🙂

Færdige grovboller med hamburgerryg

Færdige grovboller med hamburgerryg